TVILSOM SYKEHUSSTANDARD – Ifølge brasilianske aviser var det i januar 1892 omtrent 600 febersyke personer som ble pleiet i hospitaler eller private hus i Santos. Sykehuset Santa Casa da Misericordia, som mottok mange nordmenn, hadde et belegg på 160 pasienter. Der døde det daglig 60 personer i gjennomsnitt. Etter hvert som gulfeberen grep om seg, ble det kritisk mangel på både sykehussenger og pleiepersonale, derigjennom skjødesløs behandling av syke og døde.
Noen syke ble liggende om bord, mens andre ble hentet til sykehuset i land. Overlevende ga dramatiske beretninger blant andre fra sykehuset Santa Casa da Misericordia. De innkomne syke måtte sitte å vente flere timer i gangene på ledige senger. Noen måtte dø før det ble ledige plasser. Døde og døende satt på stolene rundt omkring, mens man fra sykerommene hørte de forferdeligste skrik fra dem som kjempet med døden.
Ifølge vitner skjedde det også at personer som fortsatt var i live, ble brakt til likhuset. En norsk tømmermann ble om formiddagen av sin kaptein brakt til hospitalet, og da kapteinen om ettermiddagen kom dit på besøk, svarte man at tømmermannen var død og brakt til likhuset. Da ingen hadde adgang til huset uten hospitalets folk, tiltvang kapteinen seg adgang, og da han hadde ropt flere ganger på tømmermannen, fikk kapteinen svar igjen. Mannen stod det over og kom senere om bord i sitt fartøy, ble det fortalt.
Den gule feber rammet hardt og brutalt. Hele skipsmannskaper ble revet bort på kort tid. Høsten 1892 var særlig ille. I løpet av november og desember døde åtte av besetningen på barken Franklin, seks fra barken August Tellefsen, seks fra barken Sophie og seks fra barken Africa. Barken Alert mistet fem mann på ti dager. Mange flere kunne nevnes.
Det finnes ikke sikre opplysninger om antallet døde fra norske skip under gulfeberepidemiene i Brasil i årene 1890 til 1893. En liste fra januar 1892 navngir 141 døde sjøfolk i Santos i perioden 1. mars 1891 til 21. januar 1892. Alle var påmønstret norske seilskuter. I en ti måneders periode i 1891 var det innlagt 340 sjøfolk fra norske skip. 146 av dem døde. Enkelte beretninger antyder mer enn 300 døde norske sjøfolk i løpet av de tre feberårene i Brasil.
Det var altså i denne epidemien hvor skipper Hans Alexandersen på bark Velox døde, og Edvard Martinsen tok over som skipper og førte skuta tilbake til Europa. Der de forliste sør for Irland.
(Utdrag av artikkel i Arkivmagasinet 2/10, skrevet av Kari B. Benedictow, arkivar, Riksarkivet).